Oldalak

2010. november 22., hétfő

Albrecht Dürer - Melankólia

Albrecht Dürer: Melankólia A képet Albrecht Dürer (1471-1528) német festő és grafikus készítette, aki egy magyar ötvös-dinasztia leszármazottja: apja még a Békés vármegyei Ajtóson született - ezért találkozhatunk néha neve előtt az "Ajtósi" jelzővel -, amely a török időkben lakatlanná vált.
A Melankólia metszet az egyik legismertebb alkotása, és nemcsak művészettörténetileg érdekes, hanem matematikailag is. Az 1514-ben készült Melankólia című rézmetszetén az embert fölfelé emelő szárnyakkal ábrázolja, kezében körzővel, a tudomány eszközével. Körülette lévő szerszámok az ember alkotó tevékenységére utalnak.
A rézmetszet jobb felső sarkában található híressé vált bűvös négyzete a festő matematika iránti vonzalmát és tehetségét bizonyítja. A négyzet minden sorában, oszlopában és átlójában szereplő számok összege 34. Az alsó sor két középső száma 15 és 14 a metszet elkészülésének évszámát adja:
Bűvös négyzet

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A pontosság kedvéért: a fenti képen szereplő négyzet Püthagorasztól származik. Ez persze semmit nem von le Dürer értékéből. :)

Névtelen írta...

Durer mesterien hasznalta a fix nyilasu korzot es az egyenes vonalzot, mint a geometria beavatott ismeroje. A hagyomany szerint a Mindenhato ezt a ket eszkozt hasznalta a Vilag teremtesekor. Durer zsenialisan szerkesztett szabalyos otszoget es pentagrammot ezzel a ket szerszammal. A varazsnegyszog dureri valtozata a 15 es 14 szamok osszerendelese, es az utalas a Templomos Lovagok nagymestere kinhalalanak evszamara utal, egyeb kapcsolodo adatok mellett amit nem volt tanacsos kimondani a kozepkorban. Mate Ivan Tibor